Carrousel paarden

- 10 augustus 2023

Er zijn van die dagen, die je lang bij zullen blijven. Vandaag was ook weer zo’n dag. Op dit moment overheerst de spierpijn van het sjouwen, maar de voldoening is groot als ik zie welke mooie carrousel paarden ik vandaag heb opgehaald.

Maanden geleden al had ik de eerste gesprekken met de eigenaar van een antieke kinderdraaimolen uit begin 1900. De draaimolen of carrousel, zoals die ook wel wordt genoemd werd met de hand aangedreven door twee personen, die aan beide zijden van de draaimolen duwden.

Pijn in het hart

De eigenaar, die ondertussen de respectabele leeftijd van 91 jaar heeft bereikt, hinkte steeds op twee gedachten; de paarden verkopen of ze toch behouden. Hij had de draaimolen met 12 carrousel paarden en 3 varkens al heel lang in zijn bezit en kon er maar moeilijk afstand van doen.

120 jaar geschiedenis

Maar de kogel is door de kerk en de carrouselpaarden en varkens staan vanaf vandaag bij Malle Peer in de winkel. De paarden zijn echt prachtig. En dan niet in de zin van wat zien ze er netjes uit. Nee, 120 jaar tijd heeft wel degelijk zijn sporen nagelaten en dat is goed te zien.

De schoonheid zit hem echt in de dieren zelf, prachtig handwerk uit die tijd en mooie gebruikssporen, zowel qua beeldhouwwerk als schilderwerk. De carrouselpaarden zijn van massief hout en zijn ondanks de leeftijd in redelijk goede staat. Buiten wat afgebladderde verf en wat kleine scheuren in het houtwerk zien ze er werkelijk prachtig uit.

En het mooie is; elk carrouselpaard is uniek.

Carrousel paard

De paarden worden ingeladen in de vrachtwagen van Malle Peer

De carroussel paarden worden ingeladen in de vrachtwagen

Alle carrousel paarden staan uitgestald en zijn klaar om ingeladen te worden in de vrachtwagen

Carrousel paarden

Kermis in het begin van de vorige eeuw

De kermis in de periode rond 1920 was een buitengewoon spektakel dat de harten van mensen over de hele wereld veroverde. Deze bruisende evenementen brachten een gevoel van opwinding en verwondering naar kleine steden en grote steden, en ze boden een welkome afleiding van de alledaagse beslommeringen van het leven.

In de beginjaren van de vorige eeuw was de kermis een kleurrijk en levendig geheel, vol met wonderbaarlijke attracties en verrassingen voor jong en oud. Een van de meest opvallende kenmerken van de kermis was het bonte scala aan attracties en optredens die werden aangeboden. Bezoekers konden genieten van draaimolens met met de hand geschilderde paarden, reuzenraden die hoog boven de stad uittorenden en spiegeltenten waarin burleske shows en variétévoorstellingen plaatsvonden.

Een andere opvallende eigenschap van de kermis in die tijd was het rijke aanbod aan voedsel en snoepgoed. Er waren kraampjes met popcorn, suikerspinnen, karamelappels en warme pretzels, allemaal bedoeld om de smaakpapillen te prikkelen. En voor degenen die avontuurlijker waren ingesteld, waren er eetwedstrijden waarbij deelnemers zich waagden aan het verorberen van zoveel mogelijk hotdogs of taarten.

Naast de traditionele kermisattracties en lekkernijen, was de kermis in die periode ook de plek waar de nieuwste technologische wonderen werden tentoongesteld. Elektriciteit was nog relatief nieuw, en de kermis bood de perfecte gelegenheid om mensen kennis te laten maken met elektrische verlichting en apparaten. Elektrische carrousels met fonkelende lampjes en elektrisch aangedreven spookhuizen waren enkele van de hoogtepunten.

De kermis in die tijd was niet alleen een plek van vermaak, maar ook een sociale gebeurtenis. Families kwamen samen om quality time door te brengen, jonge stellen flaneerden hand in hand langs de kraampjes, en vriendengroepen genoten van elkaars gezelschap terwijl ze de attracties uitprobeerden. De kermis was een smeltkroes van mensen van verschillende achtergronden en leeftijden, allemaal op zoek naar een beetje plezier en ontspanning.

Hoewel de beginjaren 1900 een tijd van verandering en tumult waren, bood de kermis een welkome afleiding en een glimp van een kleurrijkere wereld. De attracties en ervaringen van de kermis uit die tijd blijven tot op de dag van vandaag nostalgische herinneringen oproepen aan een tijdperk vol opwinding en verwondering.

Scroll naar boven