De nostalgie van vintage kantoorartikelen

vintage kantoorartikelen
- 21 november 2023

Wij zijn met zijn allen helemaal gewend geraakt aan werken in de Cloud, het gebruiken van allerlei slimme apps op onze smartphones, even snel een e-mail of een Whatsapp bericht sturen, een tikkie sturen, online onze bankzaken regelen, het gebruiken van Microsoft Office365, we gebruiken supersnel internet over 5G of glasvezel verbindingen, streamen onbeperkt muziek via Spotify, bestellen ‘s avonds laat spullen bij BOL.com die de volgende dag al bezorgd worden en zo kan ik nog een hele tijd doorgaan.

We kunnen het ons al bijna niet meer voorstellen, maar de wereld heeft er nog niet zo lang geleden heel anders uitgezien. Bij Malle Peer begrijpen we dat sommige dingen nooit helemaal uit de mode raken en dat er een bijzondere charme schuilt in het behouden van een stukje geschiedenis. Wij nemen je graag mee op een reis door de tijd, recht naar de nostalgie van vintage kantoorartikelen.

Een vleugje geschiedenis in moderne tijden

In onze winkel hebben we een unieke selectie vintage kantoorartikelen die een eerbetoon zijn aan de tijd waarin de typemachine het geluid van vooruitgang betekende en de nietmachine het symbool was van georganiseerd werken. Stap binnen en ontdek hoe deze iconische items de tand des tijds meer dan hebben doorstaan.

Brievenweger, perforator en nietmachine

Met de opkomst van e-mails en online communicatie is de noodzaak om brieven te versturen en nauwkeurig te wegen om het juiste posttarief te bepalen, helemaal weggevallen. Het digitale tijdperk heeft ervoor gezorgd dat informatie in een oogwenk kan worden verzonden, waardoor de envelop, de brievenweger en ook de postzegel niet of nauwelijks nog bestaan.

De dagen van het zorgvuldig perforeren van documenten om ze in een ringbandmap te plaatsen, behoren tot het verleden. Met geavanceerde documentbeheersystemen en digitale archieven is het perforeren van papier niet langer een alledaagse bezigheid op kantoor. Efficiënte elektronische opslag heeft de traditionele perforator volledig overbodig gemaakt.

In de tijd dat papieren documenten de norm waren, was de nietmachine een onmisbaar instrument voor het bundelen van pagina’s. Tegenwoordig hebben digitale documenten de overhand, met virtuele opties voor het binden en organiseren van bestanden. Cloudopslag, PDF bestanden en elektronische handtekeningen hebben de nietmachine vervangen, waardoor papierloos werken steeds meer de norm werd.

De vintage nietmachine, die wij te koop aanbieden in onze winkel en webshop is nog van het type, waar je een rolletje ijzerdraad op zet en die vervolgens geheel automatisch een nietje maakt en dat in het papier drukt.

nietmachine
vintage nietmachine

De typemachine en de rekenmachine

De klassieke typemachine zie je vandaag de dag op geen enkel kantoor meer. Het begon destijds met de IBM PC en Wordperfect, later werd Word van Microsoft de absolute standaard. Voeg daar internet en e-mail aan toe en er was geen enkele noodzaak meer om nog gebruik te maken van een typemachine.

Antieke typemachine Continental
Antieke typemachine Continental

Hetzelfde lot is er voor de rekenmachine. De calculators met LED scherm in zakformaat zie je zo links nog wel gebruikt worden, maar het gros van de mensen gebruikt de calculator op de smartphone of voor wat complexere berekeningen gebruiken we een spreadsheet, meestal Excel.

De Walther rekenmachine, die wij in de winkel en webshop hebben staan zullen de meeste mensen zich niet meer herinneren.

Walther rekenmachine
Walther rekenmachine

En niet te vergeten de telefoon

Waar is de tijd gebleven dat er in ieder huis een vaste telefoon aanwezig was met een vast nummer, waaraan een kengetal gekoppeld was, dat aangaf in welke regio van PTT je zat. En niet te vergeten op kantoor, waar vrijwel op elk bureau een vast telefoontoestel stond, gekoppeld aan een centrale met daarachter de telefoniste of receptioniste. Het is allemaal niet zo gek lang geleden, maar de laatste tientallen jaren is met dank aan met name het Internet, de wereld toch wel heel erg veranderd.

Koperen telefoon
Koperen telefoon

Terug in de tijd bij Malle Peer

Bij Malle Peer geloven we in het combineren van het beste van beide werelden: de efficiëntie van moderne kantoorbenodigdheden en de charme van vintage decoraties. Kom langs en ontdek hoe je jouw werkruimte nieuw leven kunt inblazen met een vleugje geschiedenis. Verander je kantoor in een ruimte die niet alleen functioneel is, maar ook vertelt waar we vandaan komen en waar we naartoe gaan.

Grijp je kans om een stukje geschiedenis aan je werkplek toe te voegen, voordat deze unieke items voorgoed verdwijnen.

Met warme brocante groeten,

Malle Peer

Scroll naar boven