De wondere wereld van brocante

brandweer met glaasjes
- 5 mei 2024

Telkens als ik onze nieuwe winkel in Baarle-Nassau binnenstap heb ik het idee dat de tijd heeft stil gestaan. Als trotse mede-eigenaar van Malle Peer deel ik graag weer wat bijzondere vondsten met jullie. Want laten we eerlijk zijn, elke winkelier heeft zo zijn favorieten, of het nu een fietsenzaak, garage of brocante winkel is.

In mijn vorige leven was ik actief in de wereld van glasvezel, cloud en Internet. Toen al had ik een voorkeur voor het leveren van Ethernet VPN’s op laag 2 van het OSI model. Eigenlijk een simpel product zonder veel opsmuk, maar op de een of andere manier had ik er iets mee.

Vandaag de dag zit ik elke dag met mijn hoofd in de brocante, antiek en curiosa. Een compleet andere wereld, die veel tastbaarder is en waar een veel grotere diversiteit aan spulleboel voorbij komt.

Ik deel graag wat favoriete spulletjes, die op dit moment in de winkel staan met jullie. Voor mij stuk voor stuk superleuke dingen, allemaal om een andere reden.

1. Japans sake setje

Met stip op 1 staat een Japans sake setje. De complete set bestaat uit een sake karaf met in totaal 6 sake kommetjes op een bijpassend bordje. Op het eerste gezicht een mooie set porselein, maar voor wie wat verder kijkt heeft de set een paar hele mooie bijzonderheden. De eerste heeft te maken met de karaf. Op het moment dat je sake (in de winkel gebruik ik water om het demonstreren) uitschenkt fluit de karaf alsof het een vogeltje is. Bekijk hier hoe dat werkt.

De tweede bijzonderheid zit hem in de kommetjes. Zonder inhoud niets bijzonders, maar op het moment dat er een heldere vloeistof in komt, verschijnt een afbeelding van een mooie dame onderin het kommetje met een erotische knipoog.

japanse sake set
Japanse sake set

2. Brandweer met drank

Een andere persoonlijke favoriet van mij is een model van een oude brandweerkar. Op de kar staat een mooie gele fles met 6 kleine gele glaasjes. De fles pakken om drank te schenken gaat niet zonder dat een speeldoosje een mooi deuntje speelt.

brandweer met glaasjes
brandweer met glaasjes

3. Set Russische luciferdoosjes

Nog niet zo lang geleden hebben we een bijzondere set unieke luciferdoosjes aangekocht. Puntgaaf en zo goed als nieuw. Toch zijn de luciferdoosjes gemaakt in 1958. Ze zijn destijds uitgedeeld als souvenirs uit Rusland ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling in Brussel. Deze unieke set Russische luciferdoosjes bestaat uit 16 kleine luciferdoosjes en 1 grote luciferdoos. Elk luciferdoosje is een klein kunstwerk op zich, met illustraties en ontwerpen die de rijke cultuur en tradities van Rusland weerspiegelen.

set russische luciferdoosjes
Set russische luciferdoosjes

En zo gaat het leven bij Malle Peer verder, vol mysterie, humor en eigenaardigheden. Kom gerust eens langs in Baarle-Nassau en laat je verrassen. Wie weet ontdek je jouw eigen favoriete curiositeit tussen de oude boeken, modelauto’s, muziekinstrumenten, lampen, servies, schilderijen, spiegels, speelgoed, patrijspoorten, potten, vazen, kruiken, kasten, werkbanken, bakfietsen, flipperkasten en nog veel meer gekkigheid.

Tot ziens in de wonderlijke winkel van Malle Peer, of in de webshop

Scroll naar boven