Franse emaille borden

Frans straatnaambord emaille
- 21 januari 2024

Als brocanteur bij Malle Peer heb ik door de jaren heen vele schatten ontdekt, maar er is één categorie die mijn hart telkens weer sneller doet kloppen: Franse emaille borden. Deze charmante bordjes, variërend van nostalgische straatnaamborden tot pittoreske reclame-uitingen, hebben een unieke magie die verzamelaars wereldwijd betovert. In dit artikel nemen we een duik in de fascinerende wereld van Franse emaille borden en ontdekken we waarom ze een onmisbaar juweeltje zijn voor iedere brocante liefhebber.

De geschiedenis van Franse emaille borden

Franse emaille borden hebben een rijke geschiedenis die teruggaat tot de late 19e eeuw. Oorspronkelijk werden ze vervaardigd als duurzame buitenborden voor straatnamen, ambachtelijke winkels en zelfs reclame. Het gebruik van emaille, een glasachtige substantie, zorgde ervoor dat deze borden bestand waren tegen alle weersomstandigheden, waardoor ze zowel functioneel als esthetisch waren. In het Oude Egypte werd emaille al toegepast op aardewerk en stenen voorwerpen. Later versierden de Romeinen hun glazen voorwerpen met emaille. Nog weer later in de tijd werd meer met kleuren email geëxperimenteerd. In de Middeleeuwen was de Franse stad Limoges het centrum van de kunst om emaille te verwerken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel emaille borden hun oorsprong kennen in Frankrijk.

Het toepassen van emaille reclameborden begon al direct na de Eerste Wereldoorlog. Toen eenmaal bekend was hoe duurzaam emaille was, zeker in combinatie met buitenlucht, werd deze techniek al snel gebruikt om bewegwijzeringsborden, straatnaamborden en reclameborden te maken. De glaslaag op het metaal was een ideale bescherming tegen corrosie en verkleuring, waardoor de emaille borden heel veel jaren dienst konden doen.

De unieke kenmerken

Wat deze borden zo speciaal maakt, zijn de unieke kenmerken die de tand des tijds hebben doorstaan. De verweerde randen, de subtiele roestplekjes en de karakteristieke kleuren geven elk bord een eigen verhaal. Als brocanteur is het een waar genot om deze sporen van geschiedenis te ontdekken en te koesteren.

De variëteit van Franse emaille borden

Een van de redenen waarom verzamelaars zo aangetrokken worden tot Franse emaille borden, is de diversiteit in ontwerpen. Van elegante straatnaamborden, die de sfeer van oude Franse dorpspleinen oproepen, tot kleurrijke reclameborden die de sfeer van vervlogen tijden ademen. Er is letterlijk voor elk wat wils. Voor de brocanteur bij Malle Peer is het een avontuur om deze verschillende stukken te ontdekken en een unieke collectie samen te stellen.

Authentieke borden

Als brocanteur is het vinden van authentieke Franse emaille borden een ware schattenjacht. Bij Malle Peer, waar passie voor brocante centraal staat, is het niet alleen het kopen en verkopen van items, maar ook het delen van de verhalen erachter. De connectie met klanten die dezelfde liefde voor Franse emaille borden delen, maakt deze ervaring des te waardevoller.

Franse emaille borden zijn niet zomaar decoratieve stukken; het zijn tastbare stukjes geschiedenis die een verhaal vertellen. Als brocanteur bij Malle Peer geniet ik van de zoektocht naar deze unieke schatten en het delen van mijn ontdekkingen met gelijkgestemde verzamelaars. Voor wie op zoek is naar een vleugje Franse nostalgie en een stukje geschiedenis aan de muur, zijn Franse emaille borden de perfecte keuze. Bij Malle Peer wacht een schatkist vol verhalen en unieke vondsten op de volgende gelukkige verzamelaar.

Op Franse brocante markten zijn er nog steeds volop emaille borden te vinden en met enige regelmaat worden ze ook nog aangeboden op Marktplaats of Catawiki. Voor de rest treft u de authentieke emaille borden vooral aan bij brocante winkels. Tegenwoordig kom je ook veel emaille bordjes tegen bij tuincentra of interieurwinkels; in de meeste gevallen gaat het dan helaas om nieuw gemaakte borden.


De volgende artikelen in onze winkel hebben een relatie met dit artikel:

Scroll naar boven