Mettlach tegels

Mettlach tegels
- 26 oktober 2023

De brocante markt baadde in het vroege ochtendlicht en ik dwaalde als een van de eersten langs de diverse kraampjes op de markt. Op zoek naar verborgen schatten en sporen van geschiedenis. Als fervent brocanteur ben ik gewend geraakt aan bijzondere vondsten, maar wat zich onlangs voordeed, zou een van mijn meest gedenkwaardige ontmoetingen met het verleden worden.

Houten kistje

Mijn ogen vielen op een kraampje waar een vriendelijke, wat oudere dame zat, omringd door een indrukwekkende verzameling vintage voorwerpen. Haar glimlach, door de jaren heen gerijpt, sprak van een leven gewijd aan de liefde voor antiek en vintage. Ik begroette haar en begon nieuwsgierig haar verzameling spullen te doorzoeken. Daar, verborgen onder andere schatten, bevond zich een oud houten kistje dat meteen mijn aandacht trok.

Mettlach tiles black
Mettlach tiles black

Afscheidsgeschenk

Toen ik het kistje opende, onthulde zich een schat die mijn hart sneller deed kloppen: een verzameling originele Mettlach tegels. Het waren niet zomaar tegels, maar stuk voor stuk tegeltjes doordrenkt met geschiedenis. De dame vertelde me dat ze vele jaren had gewerkt bij een tegelhandel, waar deze prachtige tegels werden verkocht. Bij haar pensionering had ze een doosje met alle overgebleven Mettlach tegels als afscheidsgeschenk gekregen, omdat ze die zo mooi vond. Ze had ze al die tijd bewaard op haar zolder en pas onlangs besloten om ze aan een echte liefhebber te verkopen, wetend dat ze zeldzaam zijn. De tegeltjes, die uit de doos tevoorschijn kwamen waren allemaal keuken gerelateerd en bevatten afbeeldingen van theepotten, koffiemolens, fruitschalen, kandelaars en meer gerelateerde onderwerpen.

In het kistje vond ik zowel vierkante als langwerpige tegeltjes in de kleuren zwart, groen en blauw. Op de achterkant van een van de tegels vond ik de aanduiding Mettlach, wat mij direct op het spoor zette. Het is duidelijk te zien dat de tegels handgemaakt zijn. Stuk voor stuk zijn het ware kunstwerkjes.

Mettlach tiles green
Mettlach tiles green

Villeroy & Boch

De geschiedenis van Mettlach tegels is een verhaal dat teruggaat tot de 19e eeuw, toen de befaamde Duitse keramiekfabrikant Villeroy & Boch begon met hun productie. Deze tegels zijn niet slechts decoratieve stukken, maar een blik op een vervlogen tijdperk van ambachtelijk vakmanschap en artistieke verfijning. Elke tegel is met de hand beschilderd met verbluffende details, geïnspireerd door historische gebeurtenissen. Ze dienden niet alleen als decoratie, maar als historische documenten die het verleden tot leven brachten.

Mettlach tiles blue
Mettlach tiles blue

Zeldzaam

Met een gevoel van dankbaarheid nam ik afscheid van de vriendelijke dame en haar kostbare vondst. Het kistje Mettlach tegels onder mijn arm droeg ik als een schatgraver die een lang vergeten juweel had ontdekt. Deze tegels zouden niet alleen mijn collectie verrijken, maar ze zouden me er ook altijd aan herinneren dat de geschiedenis zich kan openbaren op onverwachte plaatsen. De brocante markt had me andermaal bewezen dat de sporen van het verleden nog altijd te vinden zijn in schatten die wachten om ontdekt te worden.

Toen ik thuiskwam, kon ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en begon ik alle tegels, die in het kistje zaten, te googelen. Tot mijn verbazing vond ik geen enkele foto die identiek was aan de door mij gevonden Mettlach tegels. Dit maakte mijn vondst nog specialer en zeldzamer, omdat het aantoonde dat mijn collectie uniek was en dat deze tegels niet gemakkelijk elders te vinden waren. Sowieso was er in het Nederlands weinig te vinden, maar toen ik opnieuw zocht met als zoekterm “Mettlach tiles” kreeg ik veel meer resultaten en besefte ik me opnieuw dat ik een hele speciale vondst had gedaan.

Uiteindelijk heb ik het museum van Villeroy en Boch aangeschreven om te vragen of zij iets meer wisten van de door mij gevonden tegeltjes. Zij gaven aan dat ze er een paar hebben, maar dat alle documentatie over deze serie verloren is gegaan en niet in hun bezit is. Wel gaven zij aan dat de vermoedelijke productie zo rond 1970 heeft plaatsgevonden.

Te koop

Vanaf vandaag liggen ze in de winkel bij Malle Peer en zijn ze te koop.

Ik ben heel benieuwd welke liefhebber van Mettlach tegels uiteindelijk zijn of haar keuken gaat verfraaien met deze prachtige geglazuurde vintage Mettlach tegels.

Vintage Mettlach tiles green color
Vintage Mettlach tiles green color
Vintage Mettlach tiles in blue
Vintage Mettlach tiles in blue
Vintage black tile Mettlach
Vintage black tiles Mettlach
Vintage Mettlach tegels groen
Vintage Mettlach tegels groen
Scroll naar boven