Papier-maché als kunstvorm

papier-mache lecce
- 17 november 2023

Een diepgaande blik op de veelzijdigheid van een oude ambacht

Papier-maché, een eeuwenoude techniek die zijn oorsprong vindt in het Verre Oosten, heeft de kunstwereld al generaties lang betoverd met zijn veelzijdigheid en expressieve mogelijkheden. Deze week was ik in het hart van Zuid-Italië, in het schilderachtige stadje Lecce. Daar schittert de winkel La Cartapesta als een schatkamer van verfijnde papier-maché kunstwerken. In 2019 kreeg deze bijzondere winkel de welverdiende erkenning in The New York Times, waarmee de aandacht werd gevestigd op hun meesterlijk vervaardigde en zeer gedetailleerde creaties. In Puglia, een regio in de hak van de Italiaanse laars, vind je meer van deze uitzonderlijke vorm van kunst. Daar waar deze kunst in ons koude kikkerlandje haast vergeten lijkt te zijn. Naast de voorliefde voor papier-maché hebben de Italianen een voorliefde voor brocante, vintage en curiosa. Naast het heerlijke klimaat en eten zijn er dus nog genoeg andere redenen om Italië te bezoeken.

Cartapesta New York Times

Papier-maché: een kunstvorm met geschiedenis

Het woord papier-maché komt uit het Frans en betekent letterlijk ‘gekauwd papier’. Het is het gebruik van papier, lijm en andere materialen om duurzame en veelal decoratieve objecten te creëren. Deze ambachtelijke kunstvorm heeft wortels die teruggaan tot het oude China, waar het werd gebruikt voor het vervaardigen van maskers, gebruiksvoorwerpen en zelfs wapens. Door de eeuwen heen verspreidde papier-maché zich over de wereld, waarbij elke cultuur haar eigen unieke stempel op de techniek drukte.

De veelzijdigheid van papier-maché

Een van de meest opvallende kenmerken van papier-maché is de buitengewone veelzijdigheid ervan. Kunstenaars kunnen met deze techniek een breed scala aan objecten maken, variërend van decoratieve sculpturen tot functionele items zoals lampen, meubels en maskers. De lichtheid van het materiaal maakt het ideaal voor grote installaties, terwijl de flexibiliteit ervan kunstenaars in staat stelt gedetailleerde en verfijnde ontwerpen te realiseren.

Cartapesta
Cartapesta

La Cartapesta: kunst in zijn hoogste vorm

In het hart van Lecce, een stad doordrenkt van geschiedenis en kunst, straalt La Cartapesta als een ware ambassadeur van de papier-maché kunst. Hun bijzonder mooie kunstwerken, geprezen in The New York Times in 2019, getuigen van de verbluffende vaardigheid en toewijding van de ambachtslieden. Of het nu gaat om levensechte beelden, intrigerende maskers of gedetailleerde reproducties van historische artefacten, La Cartapesta weet de ziel van papier-maché te vangen. En dat op een manier die het tot meer dan alleen een ambacht verheft. De kunstwerken zijn tot in perfectie gecreëerd, zoals bijvoorbeeld deze man op een olifant.

Cartapesta in de straten van Lecce

Gedetailleerd meesterschap

Wat La Cartapesta onderscheidt, is niet alleen de keuze voor papier-maché als medium, maar vooral de minutieuze aandacht voor detail in hun creaties. Elke vezel van papier lijkt tot leven te komen onder de bekwame handen van de ambachtslieden. Resulterend in kunstwerken die niet alleen visueel indrukwekkend zijn, maar ook een diepere emotionele betekenis dragen.

Erfgoed in de moderne tijd

In ons land zien wij papier-maché vaak toch als oubollig. Maar in een tijdperk waarin technologie en industrialisatie de overhand hebben, vertegenwoordigt de kunst van papier-maché een waardevol erfgoed. De kunstenaars in de regio Puglia hebben niet alleen de traditie hooggehouden, maar ook geïnnoveerd door eigentijdse esthetiek te integreren in hun tijdloze creaties. Zo blijft papier-maché niet alleen een ambacht, maar ook een kunstvorm die de tand des tijds doorstaat. In de winkel van Malle Peer zien we heel af en toe een kunstwerk van papier-maché voorbijkomen. Deze zijn, ondanks het oubollige imago, binnen no-time verkocht.

Conclusie: de eeuwige schoonheid van papier-maché

Papier-maché, doordrenkt van geschiedenis en doorgaand in zijn eeuwenoude traditie, blijft een tijdloze kunstvorm die de verbeelding prikkelt en de ziel beroert. De veelzijdigheid van papier-maché onthult zich in gedetailleerde sculpturen, functionele meesterwerken en decoratieve objecten. Het heeft de kracht om het verleden te omarmen terwijl het ook evolueert om zijn plaats te vinden in de moderne kunstwereld. In een wereld vol digitalisering en snelle veranderingen herinnert papier-maché ons eraan dat de schoonheid van eenvoudige materialen de tand des tijds kan doorstaan en ons blijvend kan betoveren met zijn tijdloze charme.

Scroll naar boven