Rollend erfgoed

vrachtwagen en bakfiets blog
- 12 december 2023

Het avontuur begon met een idee. En het idee werd een plan. Een plan dat inmiddels in uitvoering is; een groter pand voor mijn winkel, Malle Peer. De huidige winkel groeide uit zijn jasje. In het nieuwe pand creëer ik een unieke winkel doordrenkt met de charme van brocante en vintage schatten. Deze combineer ik met een geweldige horecagelegenheid, om zo een totaalbeleving te verzorgen. Onlangs stuitte ik op twee bakfietsen. Om deze bakfietsen toe te eigenen, heb ik een roadtrip gemaakt naar het prachtige Friesland, gewapend met enthousiasme en mijn vertrouwde vrachtwagen.

Gisteren heb ik de bakfietsen uit hun verleden gelicht, waardoor ze nu een nieuw hoofdstuk tegemoet gaan. Het is een sentiment dat overeenkomt met de items die ik verkoop in mijn winkel. Elk stuk vertelt zijn eigen verhaal, met geschiedenis die in de nerven van het hout is ingekerfd of in de textuur van de stof verweven zit. Wat deze items zo bijzonder maakt, is niet alleen de unieke geschiedenis die ze met zich dragen, maar ook de belofte van een nieuw leven na de verkoop. Het is als het sluiten van een boek om ruimte te maken voor het volgende hoofdstuk. 

De oorsprong van de bakfietsen

Mijn nieuwste aanwinsten onthullen een intrigerend verleden dat doordrenkt is met diverse verhalen. Neem bijvoorbeeld de bakfiets die ooit dienst deed als trouwe metgezel van een banketbakker. Beeld je in hoe deze charmante tweewieler, versierd met de aroma’s van versgebakken lekkernijen, door de geplaveide straten van de stad navigeerde. Een bewegende patisserie op wielen, waarbij de zoete geuren de nieuwsgierigheid van voorbijgangers prikkelden. Deze bakfiets heeft niet alleen lekkernijen vervoerd, maar ook herinneringen en glimlachen verspreid terwijl hij zijn weg baande door steegjes en pleinen.

Aan de andere kant hebben we de stoere bakfiets van een bouw- en aannemingsbedrijf, een waar werkpaard dat getuige was van talloze bouwprojecten en transformaties. Deze robuuste fiets heeft ongetwijfeld zijn vracht aan bouwmaterialen met trots gedragen, en de sporen van zijn inzet zijn als littekens op zijn frame. Van betonblokken tot gereedschapskisten, deze bakfiets heeft het gewicht van de constructie-industrie gedragen en heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de stedelijke omgeving.

Het bijzondere aan deze bakfietsen gaat verder dan slechts hun fysieke verschijning; ze vertellen verhalen van ambacht, toewijding en gemeenschap. Door deze artefacten in mijn winkel te verwelkomen, geef ik ze niet alleen een nieuw thuis, maar ook een podium om hun rijke geschiedenis met een nieuw publiek te delen. Het is alsof de tijd gevangen is in deze bakfietsen, waarbij hun verhalen nu samenkomen met de verhalen van mijn brocante en vintage schatten, waardoor een unieke en betekenisvolle ervaring ontstaat voor degenen die mijn winkel betreden.

Mijn plannen voor de bakfietsen

Op 4 april 2024 open ik trots mijn nieuwe winkel aan de Nieuwstraat 8a in Baarle-Nassau, waar deze bakfietsen een ereplaats zullen innemen. De banketbakkersfiets zal schitteren in de horecagelegenheid, een knusse plek waar ik de lekkerste lekkernijen serveer en waar de sfeer wordt verrijkt door het verleden van deze bakfiets. Deze charmante tweewieler zal niet alleen dienen als decor maar ook als een ode aan de heerlijke tradities van de banketbakkerij.

De andere bakfiets zal een bijzondere rol spelen in het vullen van de nieuwe winkel met de mooiste brocante en vintage items. Beeld je in hoe deze bakfiets gevuld met unieke schatten de ruimte zal transformeren, als een bewegend museum van curiosa. Elk item dat ik zorgvuldig selecteer, elk stuk met zijn eigen verhaal en geschiedenis, klaar om bewonderd te worden door mijn gewaardeerde klanten.

Oude schatten in een nieuw jasje

Naast de esthetische charme van deze bakfietsen, dragen we bij aan duurzaamheid door gebruik te maken van bestaande items. Het geeft een extra laag aan mijn missie om bewust met resources om te gaan en te streven naar een meer circulaire economie. Dit geldt niet alleen voor de bakfietsen uiteraard, maar voor alle items in mijn winkel. En in het algemeen. 

Maar; merk de datum 4 april 2024 in je agenda en kom langs in mijn winkel. Laat je betoveren door de verhalen die deze bakfietsen met zich meedragen en ontdek de unieke schatten die we te bieden hebben. Samen creëren we een plek vol geschiedenis, karakter en stijl. Ontdek de Magie van mijn winkel!

Met warme brocante groeten,

Malle Peer

Scroll naar boven