Schatgraven

Achterzijde van de winkel van Malle Peer
- 10 september 2023

Het leven van een brocantehandelaar is nooit saai, en deze week was geen uitzondering. Van een vergeten zolder, een collega brocante handelaar tot een gezellige rommelmarkt, ik deel graag mijn vondsten van deze week en de verhalen erachter.

Maandag

Mijn week begon op een zonovergoten maandagochtend, traditioneel de dag dat de winkel gesloten is en ik dus volop tijd heb om te gaan schatgraven en op zoek te gaan naar verborgen schatten en echte unieke pareltjes. De locatie waar ik moest zijn bevond zich in Midden Nederland, normaal gesproken ongeveer anderhalf uur rijden, ware het niet dat de maandagochtend spits behoorlijk was uitgelopen en ik daar volop de nawee├źn van ondervond. Volgens de file informatie stond er nog 200 kilometer, maar het leek wel of ik in de prijzen was gevallen.

Aan het eind van de ochtend kwam ik op de afgesproken locatie aan en reed ik het erf op van een grote boerderij op het platteland.

Stereoscope

Daar, tussen vergeten landbouwgereedschap en antieke meubels, ontdekte ik een schat van de optische geschiedenis: een stereoscope. Het apparaat uit het Victoriaanse tijdperk liet me in 3D door de tijd reizen, terwijl ik door een collectie stereofoto’s bladerde van onder andere Chamonix en beelden van de Eerste wereldoorlog. De herinneringen van lang vervlogen tijden kwamen tot leven en ik besefte dat ik hier een prachtig artikel voor de winkel kon “scoren”. Echt een mooi stuk antiek, overduidelijk afkomstig uit Frankrijk uit het begin van de vorige eeuw.

Stereoscope
Stereoscope

Dinsdag

Op dinsdagmorgen bracht ik een bezoek aan een elegante landhuisvilla, die me een onverwachte verrassing opleverde: een majestueuze Chesterfield fauteuil die in een vergeten hoek van de studeerkamer stond. Deze fauteuil was kennelijk ooit het favoriete leesplekje was een overleden dierbare, maar werd al een tijd niet meer gebruikt.

Chesterfield fauteuil
Chesterfield fauteuil

De prachtige leren bekleding en de met de hand gestikte details maken deze fauteuil tot een echt meesterwerk. De deal voor de aankoop was snel beklonken en al gauw stond deze mooie Chesterfield stoel in mijn bestelbus.

Snel terug naar Etten-Leur, want de winkel moet om 13:00 uur weer open.

Scroll naar boven