Schoolplaten

schoolplaat - van schelpen tot kalk
- 18 maart 2024

Schoolplaten, ze roepen herinneringen op aan de schooldagen van vroeger en aan de magie van de klaslokalen van destijds. Een tijd waarin leren samenging met prachtige schoolplaten. En waarin de muren van scholen werden versierd met kleurrijke illustraties die de verbeelding van leerlingen liet spreken. Een van de meest iconische uitgevers van deze vintage schoolplaten was J.B. Wolters Groningen Den Haag. Deze naam stond voor kwaliteit en educatieve excellentie.

Illustratoren van schoolplaten

De schoolplaten van J.B. Wolters Groningen Den Haag waren vooral populair in Nederland gedurende de 20e eeuw. Vooral in de jaren 1930 tot 1970 werden ze veel gebruikt. De schoolplaten werden niet alleen gebruikt op basisscholen, maar ook op middelbare scholen. Soms werden ze zelfs ingezet tijdens de leerprogramma’s op universiteiten. Dit alles om de lesstof te verduidelijken. Er zijn veel bekende illustratoren die bij hebben gedragen aan de schoolplaten van J.B. Wolters Groningen Den Haag, onder andere Cornelis Jetses, Anton Pieck en Isings. Je kunt je wel voorstellen dat het niet anders kon dan dat de schoolplaten een lust voor het oog waren.

Ons assortiment schoolplaten

In onze winkel, de gezellige winkel van Malle Peer in Baarle-Nassau, hebben we het genoegen om een assortiment van deze prachtige schoolplaten aan te bieden. Met hun nostalgische charme en artistieke waarde zijn ze een echte favoriet bij verzamelaars en liefhebbers van vintage. Elk van deze platen heeft zijn eigen unieke verhaal te vertellen en dat draagt bij aan het fijne gevoel dat ze bij je oproepen.

Schoolplaten in een vintage interieur

De oude schoolplaten hebben een opmerkelijke comeback gemaakt. In moderne interieurontwerpen zie je ze met regelmaat terug als charmant en nostalgisch accent. Met hun authentieke illustraties en vintage uitstraling voegen ze karakter toe aan interieurs die als alles behalve stoffig worden gezien. Van klassieke anatomische afbeeldingen tot historische kaarten; deze iconische stukken zijn ‘hip and happening’.

Echt bijzonder, dat waren, en zijn, de schoolplaten. Je had van alles op die platen staan, van mooie landschappen tot wilde dieren en van historische gebeurtenissen tot opmerkelijke wetenschappelijke dingen. Het waren niet zomaar wat leermiddelen. De schoolplaten werden natuurlijk ingezet in de jaren dat het internet er nog niet was en reizen was ook nog niet zo gewoon, gemakkelijk en betaalbaar als nu. De schoolplaten openden echt een heel raam naar de wereld voor alle leerlingen. En weet je wat het mooie was? Ze lieten niet alleen maar saaie info zien; ze zagen er ook nog eens prachtig uit! Ze lieten een blijvende indruk achter. Het waren van die dingen die je nooit meer vergeet.

Terugdenkend aan vroeger op school, herinneren veel mensen die in de jaren ’30 tot ’70 naar school gingen zich nog de prachtige schoolplaten die aan de muur hingen. Het was altijd een bijzonder moment wanneer de leraar ze tevoorschijn haalde en met zorg uitrolde voor de klas. Het was alsof hij een schat onthulde. De leraren, met een blik van passie, wezen met hun vingers of aanwijsstok naar de details op de platen. De leerlingen keken ademloos toe. Het voelde alsof ze mee werden genomen op een reis naar verre landen, naar de diepten van de oceaan of naar de hoogste bergtoppen. De schoolplaten waren niet alleen educatieve hulpmiddelen; ze waren poorten naar verbeelding en avontuur.

Verwondering en ontdekking

Voor velen van ons vertegenwoordigen deze schoolplaten zoals je begrijpt dus niet alleen een tijd van leren, maar ook een tijd van verwondering en ontdekking. Ze roepen herinneringen op aan dagen vol nieuwsgierigheid en plezier in de klas en waarin elke afbeelding een verhaal vertelde en elke les een avontuur was. Het waren momenten waarin we de wereld om ons heen verkenden en onze verbeelding de vrije loop lieten gaan.

Het is die onvergetelijke ervaring en de nostalgie die de aantrekkingskracht van vintage schoolplaten levendig houdt. Zelfs in onze moderne wereld van digitale educatie. Ze herinneren ons eraan dat leren niet alleen draait om het opdoen van kennis, maar ook om het genieten van de schoonheid en het avontuur van het ontdekken van de wereld om ons heen. Bij Malle Peer nodigen we je van harte uit om de betovering van deze vintage schoolplaten opnieuw te beleven en om een beetje van die magie terug te brengen in je leven. Een mooie herinnering aan de schooltijd van vroeger!

Producten gerelateerd aan dit blogartikel:
Schoolplaat – In den houtzaagmolen
Schoolplaat nummer 60
Schoolplaat – Op het zetveld
Schoolplaat – Van schelpen tot kalk
Schoolplaat – De houthandel
Schoolplaat – Wijnbouw in de Champagne
Schoolplaat – Van boomen tot planken
Schoolplaat – Kalkfabriek

Scroll naar boven