Stardust flipperkast

Stardust flipperkast
- 17 september 2023

Het was een zonnige zondagochtend toen ik onlangs mijn bestelbus de kronkelende weg opstuurde richting het afgelegen huis van meneer Van den Berg. Meneer Van den Berg stond bekend in de buurt als een notoire verzamelaar van oude spullen, en vandaag was het de dag dat ik een oude flipperkast uit 1971 van het merk Stardust bij hem zou ophalen.

Het huis van meneer Van den Berg lag verscholen tussen de bomen en het struikgewas, alsof het probeerde te ontsnappen aan de tand des tijds. Het dak lekte en de verf bladerde af, maar dat deerde hem niet. Hij hield van de sfeer die zijn huis uitstraalde, vol herinneringen aan vervlogen tijden.

Meneer Van den Berg begroette me hartelijk bij de deur en leidde me naar een schuur in de achtertuin, waar de flipperkast onder een stoffige doek stond in zijn mancave. “Dit is ‘m dan,” zei hij trots, terwijl hij de doek wegtrok. De flipperkast was inderdaad een juweeltje.

Stardust uit 1971

Na wat vieren en vijven laadden we de flipperkast in mijn bestelbus. Hij was zwaarder dan ik had verwacht, maar uiteindelijk kregen we hem veilig op zijn plaats. Meneer Van den Berg keek me met glinsterende ogen aan. “Zorg goed voor mijn Stardust,” zei hij met een zweem van melancholie.

Eenmaal terug in mijn winkel, begon ik meteen aan de schoonmaak van de flipperkast, omdat de machine lang niet was gebruikt. Alles aan de binnenkant van deze pinball machine zag er nog goed uit, zowel de bedrading als de flippermechanismen. Het was een hele klus, maar ik was vastbesloten om de Stardust weer tot leven te brengen en in al haar schoonheid te herstellen.

Meteen aan de gang

Nog dezelfde dag besloot ik na de grondige schoonmaak en check-up om de stekker in het stopcontact te doen en te kijken wat er zou gebeuren. Ik was enigszins verrast, dat alle lampen direct aangingen en dat ik meteen kon gaan spelen. Onmiddellijk hoorde ik het bevredigende geluid van de flipperknoppen die tegen de bal sloegen en de tellers die begonnen te tikken. De flipperkast was tot leven gekomen!

Ik kon mijn vreugde nauwelijks verbergen en besloot direct een paar vrienden uit te nodigen in de winkel om een potje te komen flipperen en de herleving van de Stardust uit 1971 te vieren. De knipperende lichten en het geluid van de rollende ballen brachten ons terug naar een tijd waarin flipperkasten de koningen van de arcades waren.

Te koop

Ik kan niet ontkennen dat de flipperkast op dit moment mijn meest geliefde item in de winkel is, dat te koop staat en hoop dat veel klanten er van kunnen gaan genieten als ze een bezoekje aan de winkel brengen.

Flipperkast
Flipperkast bij Malle Peer in de winkel
Scroll naar boven