Terug in de tijd

Telegraaf 1985
- 6 december 2023

Tijdmachine

Als brocanteur leef je als het ware in twee verschillende werelden of tijdzones. Aan de ene kant sta je gewoon in de dagelijkse realiteit en krijg je alles mee van de naweeën van de verkiezing, de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de klimaattop in Dubai. Maar aan de andere kant ben je zo bezig met je vak dat je als het ware regelmatig in je tijdmachine stapt en terug in de tijd gaat.

22 februari 1985

Dat laatste gebeurde me gisteren weer eens en de aanleiding was simpelweg het halen van een oude doos uit de loods. De doos had ik nodig, omdat er de nodige kerstversieringen in zaten. In diezelfde doos zat echter ook een complete Telegraaf van vrijdag 22 februari 1985.

Op de een of andere manier is deze krant compleet bewaard gebleven gedurende bijna veertig jaar. Mogelijk omdat er met grote letters op staat dat het een uniek bewaarnummer is voor de onlangs verreden Elfstedentocht. Ik besloot de krant eens uitvoerig te lezen en ervoer dat er in 40 jaar enerzijds heel veel veranderd is, maar anderzijds ook weer niet. Dat laatste bleek uit een klein artikel op de voorzijde waarin werd aangekondigd dat de diesel weer duurder werd met twee cent. Niks nieuws onder de zon dus, zou je denken.

Van Gulden naar Euro

Het eerste wat me echt opviel was de prijs van de krant in Guldens. Om precies te zijn kostte deze Telegraaf destijds 85 cent. Natuurlijk zijn we ons er allemaal van bewust dat alles veel duurder is geworden, maar het verschil is wel heel groot geworden als je je bedenkt dat de prijs van een los nummer vandaag de dag 3,60 Euro is.

Elfstedentocht

In de krant trof ik vele verslagen en nabeschouwingen aan van de Elfstedentocht van 1985, die gewonnen werd door Evert van Benthem. Ik las ook dat de tocht der tochten vroegtijdig werd gestaakt vanwege de intredende dooi. Voor de wedstrijdrijders was dat geen probleem, omdat die in de middag finishten, maar voor veel toerrijders werd de dooi spelbreker in de avond. Koningin Beatrix en premier Lubbers stonden de winnaar op te wachten aan de Bonkevaart in Leeuwarden.

Allerlei

In de krant las ik ook dat Toon Hermans zijn geplande shows voor een maand moest afgelasten op medisch advies en dat het superkorps van de politie op de lange baan werd geschoven door de politiek. De Dollar was even door de 3 Gulden en 80 cent grens geschoten op de Amsterdamse wisselmarkt, Ethiopië werd geteisterd door pokken en de Utrechtse aartsbisschop Simonis wilde de katholieken weer terug naar de biechtstoel.

Mooi om te zien dat er uit die tijd nog veel bewaard is gebleven, wat past in de geest van die tijd. Onlangs schreef ik een stuk over Sunlight zeep in een periode van net na de oorlog. Maar ook uit de periode van rond 1985 zijn volop artikelen bewaard gebleven zoals bijvoorbeeld een mooie vintage viskist, een sleutelkast van Hotel Bellevue uit Dordrecht, een set originele Mettlach tegeltjes en nog veel meer.

Natuurlijk blijft de toekomst fascineren, maar de voorliefde van Malle Peer zit toch echt in het verleden. Heerlijk om aan de hand van een oude krant weer eens terug te meimeren en terug in de tijd te gaan. Mijn winkel staat vol met spullen die bijna stuk voor stuk een herinnering zijn aan het verleden. Ik ben in mijn element.

Met warme brocante groeten,

Malle Peer

Scroll naar boven