In een tijd als deze, waarin de spaarrente op spaarrekeningen laag is, zoeken mensen andere manieren om hun kapitaal te vergroten. De tijd waarin mensen hun spaargeld klakkeloos op een spaarrekening zetten en het verder afwachtten, is voorbij. De een kiest ervoor om te investeren in cryptovaluta en verwacht dat dit het helemaal gaat worden in de nabije toekomst, de ander investeert in vastgoed, goud, zeldzame verzamelobjecten of zelfs designertassen. Wat enorm in opkomst is, is beleggen. Beleggen is hip. In de moderne financiële wereld zien we vooral een opkomst van Exchange-Traded Funds (ETF’s) en gespreid beleggen.
Ik heb zelf ook de keuze gemaakt om te beleggen via ETF’s. Ze zijn aantrekkelijk vanwege hun brede spreiding over verschillende activa, zoals aandelen, obligaties of grondstoffen. Dit vermindert het risico dat gepaard gaat met het beleggen in individuele effecten. Bovendien hebben ETF’s over het algemeen lagere beheerskosten dan traditionele beleggingsfondsen, wat gunstig is voor langetermijnbeleggingen. Op korte termijn hoef ik er niet veel van te verwachten, maar op lange termijn zou ik mijn kapitaal aanzienlijk kunnen vergroten. Uiteraard brengt beleggen risico’s met zich mee en dus doe ik dat alleen met geld dat ik kan missen.
Maar, laten we eens stilstaan bij het feit dat aandelen een overblijfsel zijn uit het verleden. Aandelen kopen is niets nieuws. In een tijd waarin bedrijven vooral afhankelijk waren van oude aandelen om financiering te verkrijgen voor hun activiteiten en investeringen, was het kopen van oude aandelen in een specifiek bedrijf een gewaagde maar opwindende onderneming. Er waren namelijk geen mogelijkheden om, zoals vandaag de dag, de risico’s te spreiden. Deze oude aandelen, verhandeld op beurzen en privé verkocht aan investeerders, vertellen het verhaal van de opkomst, ondergang en veerkracht van talloze bedrijven door de geschiedenis heen.
De glans van oude aandelen
In de winkel van Malle Peer, onze winkel vol brocante, vintage en curiosa in Baarle-Nassau, bieden we zeer bijzondere oude aandelen aan. Oude aandelen van onder andere The Cairo ElectricRailways and Heliopolis Oases Company, Kilo-Moto, Petrol-Block, Ferry-Boats Interfer, Meelfabrieken der Nederlandsche Bakkerij, Société Anonyme des Charbonnages du Levant du Flénu en Tramways de Buenos-Ayres.
De wereld van investeren was destijds heel anders. Het kopen van oude aandelen betekende dat je een stukje bezat van het bedrijf zelf, met alle risico’s en beloningen die daarbij hoorden. Oude aandelen laten de tijdloze waarde van direct eigenaarschap en persoonlijke betrokkenheid bij de bedrijven waarin men investeerde zien.
Aandelen werden vaak fysiek verhandeld en investeerders waren meer betrokken bij de bedrijven waarin ze investeerden. Ze zouden bijvoorbeeld kunnen deelnemen aan aandeelhoudersvergaderingen en stemmen over belangrijke beslissingen. Tegenwoordig gebeurt de handel in aandelen voornamelijk elektronisch via beurzen en individuele investeerders hebben minder directe betrokkenheid bij de bedrijven waarin ze investeren. Dit betekent niet noodzakelijk dat ze minder beloningen kunnen krijgen, maar het karakter van de betrokkenheid is vaak anders.
Elk oud aandeel vertelt zijn eigen verhaal. Het kan een herinnering zijn aan een industrieel tijdperk dat nu vervlogen is, zoals de gloriedagen van spoorwegen of de opkomst van de industriële revolutie. Of het kan het verhaal vertellen van een eens florerend bedrijf dat ten onder ging aan de hevige concurrentie, mismanagement of economische veranderingen.
Verzamelobjecten
Vanwege de leeftijd van de oude aandelen en de algemene historische context waarin ze werden uitgegeven zijn het gewilde objecten voor verzamelaars geworden. Om tentoon te stellen in vintage interieurs bijvoorbeeld, omdat ze erg geliefd zijn door vintage liefhebbers. Maar oude aandelen zijn meer geworden dan dat; het zijn verzamelobjecten geworden. De kunst van het verzamelen van oude aandelen, ook wel scripofilie genoemd, omvat het zoeken naar zeldzame exemplaren, esthetisch aantrekkelijke ontwerpen en historisch belangrijke uitgiftes. Maar naast hun verzamelwaarde bieden oude aandelen ook beleggingskansen. Voor degenen die de markt begrijpen en bereid zijn onderzoek te doen, kunnen deze historische stukken nog steeds waardevol zijn. En wel op de secundaire markt.
Een duik in het verleden
Het bezitten van een oud aandeel is als het vastleggen van een moment in de tijd. Het geeft een kijkje in het verleden en nodigt uit om na te denken over hoe bedrijven, financiële markten en de samenleving in het algemeen zijn veranderd. Het herinnert ons eraan dat achter elke transactie, elk cijfer en elk rendement een verhaal schuilgaat.
Terwijl ETF’s en gespreid beleggen de norm worden in de moderne beleggingswereld, is het waardevol om af en toe terug te kijken naar waar het allemaal begon. Oude aandelen vertegenwoordigen niet alleen stukjes papier, maar ook stukjes geschiedenis, cultuur en menselijke ambitie. Ze herinneren ons eraan dat het doel van investeren niet alleen het maximaliseren van winst is, maar ook het begrijpen van de verhalen die onze economie vormgeven. Dus, terwijl we vooruit blijven kijken naar nieuwe kansen en innovatieve strategieën, laten we dan ook niet vergeten om af en toe te kijken naar het verleden in oude aandelen. Misschien wel de meest tijdloze belegging van allemaal.
Nathalie Rommens
Producten gerelateerd aan dit artikel:
– oud aandeel Share Cairo Electric Railways
– oud aandeel Kilo-Moto
– oud aandeel Petrol-Block
– oud aandeel Tramways de Buenos-Ayres
– origineel historisch aandeel 1835
– oud aandeel Ferry-Boats Interfer
– aandeel Meelfabrieken der Nederlandsche Bakkerij
– aandeel Union Allumettiere
– aandeel Chemins de Fer en Colombie